Tuesday, April 30, 2013

TAWAF WADA'

Assalamualaikum semua.

Pada kursus haji Ahad lepas tajuk yang kita belajar ialah TAWAF WADA'.
Jadi ni serba sedikit catatan tentang tawaf wada' dan hal ini sangat penting untuk difahami oleh para jemaah haji dan umrah sekali.


Tawaf Wada' ialah tawaf selamat tinggal yang wajib dilakukan bagi mereka yang hendak meninggalkan Makkah lebih dari 2 Marhalah (lebih kurang 56 batu atau 91 kilometer) dan lebih.

Tawaf Wada' hukumnya adalah WAJIB. Jikalau tidak buat maka damnya adalah seekor kambing. 

Tapi jikalau mengalami uzur syari'e tidak perlu melakukan :
1. Perempuan haid , nifas atau mustahadhah di dalam tempoh haid.
2. Penyakit salisulbaul (kencing tidak lawas)
3. Luka,nanah,darah yang boleh menajiskan masjid.
4. Orang yang dipaksa meninggalkan tawaf.
5. Takut dizalimi.
6. Takut ditinggalkan rakan seperjalanan.
7. Bimbangkan keselamatan diri dan hartanya.
8. Tidak punyai air atau debu atau tanah untuk bersuci.

Ni nota-nota yang dalam buku ya..tak larat saya nak tulis.banyak sangat.hehe





TOLONG AMBIL PERHATIAN : USTAZ CAKAP JEMAAH MALAYSIA BANYAK LAKUKAN PERKARA INI YANG MENYEBABKAN TAWAF WADA TERBATAL.

PERKARA YANG TIDAK BOLEH DILAKUKAN




tolong take note tentang perkara ini ya..tq 

yang menyampaikan kursus haji ini ialah Tuan Haji Lukmanul Hakim Haji Hanafi - Pakar rujuk Lembaga Tabung Haji



MANICURE SET


RM10.90

-Mudah dibawa untuk travel atau ke mana saja. 
-Gunting boleh digunakan untuk bertahalul


Monday, April 29, 2013

PRODUK PENJAGAAN DIRI

Assalamualaikum semua.

Ramai yang bertanya pada saya tentang produk apa nak pakai semasa di Tanah Suci. Krim apa perlu bawa. Pencuci muka apa nak pakai. Kita sedia maklum tentang pantang larang dalam ihram dimana tak boleh memakai produk yang mengandungi wangian atau bau-bauan.

Maaf saya bukan pakar dalam bab produk tapi saya hanya boleh cadangkan apa yang saya sendiri pakai. Apa yang saya bawa semasa disana dan apa yang saya memang pakai disini.

Apa yang saya boleh cadangkan ialah anda boleh menggunakan produk ini. Memang khusus untuk haji dan umrah. Yang best pasal produk ni ialah kandungan utamanya adalah Minyak Zaitun.




Sabun Mandi - RM15
Krim Pelembap Zaitun - RM16
Lip Balm - RM15

* Senang dan mudah untuk dibawak travel.

Kalau untuk produk muka pula, saya pakai produk Annisha ni. Memang tak glamer tapi saya pakai sejak dari tahun 2008. Yang paling penting ialah buatan orang Islam dan ada ujikaji di makmal K-Biocorp. Boleh bawak solat dan tak ada bahan yang meragukan. So tanpa was-was kita satu family memang pakai produk ni dan masa pergi umrah kiranya tak ada keraguan untuk memakainya.




masa saya pergi adalah musim sejuk dan memang kulit jadi kering sebab ya la perubahan cuaca secara tiba-tiba. tapi sekejap je sebab selalu basuh muka dengan air zam-zam kan.Pastu masa time muka kering tu saya ada beli kat farmasi dekat Mekah masker ni. tapi tak ingat brand apa.tapi bukan brand arab la..setiap kali balik je dari Masjid saya akan terus apply mask ni supaya kasi lembap.

Sabun muka ni dibuat daripada pegaga,scrub tu  dibuat daripada beras pulut dan sunblock tu SPF 25.
Sebelum keluar daripada bilik hotel kita siap-siap ambik wuduk dan apply sunblock.nanti nak tawaf kalau time tengahari memang panas.

Harga produk ialah :

Sabun muka - RM15.90
Puteri Scrub - RM15.90
Sunblock - RM29.90

* Lelaki perempuan boleh pakai tanpa was-was


masa ni dekat hotel Mekah, tengah tunggu nak pergi ziarah luaran.kulit muka dah ok balik so bila ambik gambar pun happy + ceria je..hehe

Kalau untuk supplemen pula,memang anda kena siapkan diri dengan ubatan kalau perlu,supplemen yang memang anda makan disini. Sebab ubat-ubat kat sana kita tak tau kalau serasi dengan badan kita atau tak. Jadi sebab tulah pentingnya persediaan dari sini. Bukanlah kita akan dapat penyakit ke apa disana,tapi paling kurang pun mesti dapat batuk-batuk. Dan batuk ni jenis kering tau. Memang sakit. Mak saya sampai tak ada suara balik ke Malaysia. Untuk orang-orang tua,anak-anak kenalah prihatin sikit,pastikan segala bekalan ubat tersedia dalam beg. Tambah nanti waktu haji nanti supplemen memang diperlukan.

Tapikan kesihatan ni bukan kita jaga masa dekat-dekat nak pergi tapi patutnya kita maintain kesihatan kita ni sentiasa dari sekarang dengan mengamalkan makanan yang sihat dan supplemen yang Rasulullah ajar.
Mari saya share apa yang saya makan tiap-tiap pagi :



nak sihat nak cantik amalkan je apa yang Rasulullah makan dan apa yang Allah sebut dalam Al-Quran.
1. Delima - samada buah delima atau jus delima sangat bagus. orang cakap delima ni merawat batuk-batuk. so bolehlah bawak sebotol masa pergi  haji dan umrah.
2. Habatussauda 
3. Madu
4. Minyak Zaitun - pakai kat kulit dan rambut. Allah sebut dalam surah An-Nur.
5. Buah Zaitun pun bagus

Tapi kalau nak bawak jus delima ke atau madu ke sana kena hati-hati packaging takut pecah pulak tapi boleh je letak dalam bagasi elok-elok. Tiap-tiap pagi ambik 2 or 3 sudu. InsyaAllah mencegah lebih baik daripada merawat. hehe

Apapun produk yang saya pakai no1 saya akan pastikan ianya Halal, Orang Islam yang buat..bila ada ciri-ciri ni jadi tak meragukan..macam produk halalgel tu bagus. Family kita cuma pakai ubat gigi daripada Halagel je. Supplemen-supplemen dari Halagel pun bagus. Cubalah..:)



Btw masa dalam ihram janganlah guna ubat gigi ni sebab ubat gigi ni ada berbau wangi. Langkah paling selamat masa dalam ihram pakailah kayu sugi..sunnah Rasulullah tu.sangat dituntut.
masa umrah ihram sekejap je tapi cabaran masa haji nanti sebab haji lama.
Apapun kan yang penting ialah apa yang anda makan tulah menentukan kesihatan anda. Kan Rasulullah kata setiap penyakit datang dari perut. So jagalah perut jagalah makan. Jadilah orang yang aktif. Pergilah bersenam, walking, jogging atau pergi gym ke.Kesihatan sangat penting. Ada duit berjuta-juta pun kalau sakit tak ada gunanya..:)

Ok la sampai sini saja yang saya boleh kongsi bab produk-produk ni. 
Kalau anda nak beli produk-produk Zulhijjah dan produk Annisha boleh beli dengan saya..

terima kasih :)


Thursday, April 25, 2013

TALI RAJUT BEG - TALI NYLON



Tali BEG -
-dibuat daripada tali nylon
-kukuh
-senang diikat
-sebagai keselamatan pada beg lebih-lebih lagi pada musim haji

Contoh dalam gambar adalah beg andalusia yang 24" .

Ada 3 iaitu saiz 24 ", 26" dan saiz 30"

ukur dulu tinggi beg yang akan anda bawa semasa umrah atau haji nanti.
tidak mahu ada sebarang kesilapan semasa mengorder ya..tq

RM39 seunit

Wednesday, April 24, 2013

MAXI DRESS IN STOCK - FREE SAIZ N BIG SAIZ -


Assalamualaikum semua.
Maxi Dress ni tak hanya dipakai semasa mengerjakan haji dan umrah saja malah dipakai disini sebagai dress harian.Selain itu maxi dress ini juga boleh dipakai oleh ibu-ibu mengandung yang mencari dress yang longgar,selesa, tidak panas serta cantik dan yang paling penting menutup aurat..:)

*dlm pic warna grey saya pakai semasa di Mekah dan Madinah. warna dark blue tu pakai semasa kat sini, keluar jalan2.
*pic yang big saiz tu dipakai oleh kawan saya sebagai dress harian




Maxi Dres FREE SAIZ - dari kain cotton - 

Bahu - 16"
Dada - 36"
Tangan - 22"
Labuh dress - 55"



Warna yang ada seperti dlm gambar :
(sesuai pergi umrah)
1. hitam
2. kelabu
3. biru gelap
4. coklat gelap
5. putih

lain2 warna : ikut turutan dari atas ya, dari kaler ungu gelap tu ke bawah.

Berminat terus pm di fb/sms or email ya. 

terima kasih dengan kerjasama.. :)

* NO BOOKING . FIRST COME FIRST SERVE *



Maxi Dress SAIZ BESAR - dari kain Cotton -
Bahu - 18 "
Dada - 42"
Tangan - 22"
Labuh dress - 56 "

Harga Promosi sekarang = RM120 (exclude postage)

Warna yang ada but stok limited n selling fast :

1. Hitam
2. Kelabu
3. Merah gelap or maroon
4. Coklat gelap
5. Pumpkin
6. Turquoise 



* NO BOOKING . FIRST COME FIRST SERVE *




Sunday, April 21, 2013

TESTIMONI CUSTOMER :)


Petang tadi dapat pm daripada customer..
Mak and ayah puan linda dah berada di Madinah skrang. Ada pic tu .mak puan linda pakai maxi dress grey dan mini telekung lengan grey..sedondon warnanya..

Alhamdulillah..mari kita berdoa untuk mak n ayah puan linda supaya semua ibadah lancar,mudah urusan balik nnti dan mendapat umrah mabrur semestinya..amin...

terima kasih puan dengan gambar ni..:)



Puan yang order mini telekung lengan..cuba sehelai dulu, lepas tu order lagi 2 helai.
terima kasih puan :)

customer from johor
pernah beli maxi dress grey n items lain..order lagi maxi dress belang merah, belang ungu n belang koko oren.
terima kasih kak..jual yer..:)


Puan dari Sabah.
1st order berpuas hati, repeat dengan 2nd order.. Alhamdulillah semua selamat smpai dan semua ngam dengan beliau.


Thursday, April 11, 2013

Wednesday, April 3, 2013

FAMILY ARAB

Assalamualaikum semua dan selamat pagi


Ini cerita tentang keluarga arab. Tiba-tiba kita ada saudara mara yang tinggal di Mekah pulak.






family Arab dan Malaysia dalam kenangan :)


Alkisahnya bila dah tau yang kita akan pergi Mekah , jadi kabar gembira pun disampaikan pada saudara-saudara yang tua. Contohnya macam mak-mak saudara. Pesanan dari orang-orang tua ialah " jangan lupa cari saudara yang kat Mekah tu " 
Wah kita ada saudara di Mekah la..haha sangat excited. Tak sangka ada family orang Arab. So kita pun dapatkan contact no dari mak saudara sebab family Arab ni pernah turun Malaysia tapi saya n adik-adik tak pernah jumpa dengan diorang sebab belum ada rezeki. Bila mereka ni datang Malaysia pesanan mereka ialah " Jangan lupa datang rumah kami bila datang buat umrah atau haji "

So kita ringkaskan cerita bila sampai di Madinah, hari ke 2 macam tu umi saya telefon saudra kita yang bernama Halimah untuk memberitahu kedatangan kami sekeluarga mengerjakan umrah. Halimah ni kira pangkat tok dengan saya.  Yang paling best ialah Halimah boleh cakap melayu dengan fasih tapi slang Kedah + bunyi Arab. hehe memang kagum la. 

Setelah berada di Madinah beberapa hari kita pun berangkat ke Mekah. Janji dengan mereka ialah habis buat umrah kita akan pergi menziarahi mereka..Alhamdulillah hari ke 3 or 4 kita telefon Halimah balik kata kita free sebab dah selesai buat umrah dan pergi ziarah. Jadi hari yang tak ada ziarah luaran tulah yang kita pergi rumah diorang ni.

Kami adik-beradik ni punyalah excited. Tak tau nak gambarkan macamana. Janji dengan Halimah malam. Dia datang dengan driver ambik kami di depan hotel. Dalam kereta kita pun sembang-sembang dalam bahasa melayu kedah + slang Arab. heheh dengar kelakar sangat .. Tapi dalam hati ni berdebar-debar jugak sebab kami bukan menuju ke rumah Halimah tapi pergi ke rumah Ammi Rahim (ni pangkat moyang dengan saya ).  

Perjalanan dari hotel ke Aziziyah (still dalam Mekah ) sekejap je.Tup tup kita dah sampai..Bila sampai di kawasan perumahan tu nampak bangunan kotak je meninggi ke atas. Dengan perasan gundah gulana sebab tak tau cakap Arab , macamana nak communicate kan. 

Kami disambut oleh isteri Ammi, Alawiyyah..lawanyaa makcik ni,hehe , cuma cakap Assalamualaikum sambil senyum-senyum dan salam.Kita masuk dalam rumah tu besarnya, eh tengok kat luar kan nampak kosong je.tak berseri.masuk je dalam wah mahligai :) rumah diorang banyak ruang ... memang real la saya datang rumah arab.haha

Ammi pun keluar , ammi cakap SELAMAT DATANG..family semua ok ka..waaaa ammi pun cakap melayu slang kedah bunyi arab..memang terbaik lah..untuk pengetahuan bapak ammi ialah orang melayu yang berhijrah ke Mekah zaman dulu-dulu. Jadi ammi ialah orang melayu yang dilahirkan disana. Kiranya ammi ni ialah moyang saudara saya..kot..hehe

Kami pun dikenalkan dengan anak-anak ammi, cucu-cucu ammi. cantik-cantik dan hensem-hensem (muka arab la ). Yang boleh cakap melayu cuma Ammi dan Halimah. Jadi tukang terjemah ialah Halimah dan kita cakap English dengan anak-anak Ammi. Tap sebabkan malu-malu kucing lebih banyak senyum dari bersembang.haha

Sebelum nak makan malam tu kami dihidangkan dengan manisan-manisan, teh halia arab, gula-gula dan kacang-kacang.Tiba saat makan malam memang terkejut dengan makanan yang dihidangkan. ada 2 talam besar  nasi mandi dengan ayam seekor atas nasi setiap dulang. tepi-tepi dulang penuh dengan  makanan-makanan sampingan . Macam ni caranya orang Arab menjamu tetamu ya. Mereka asik suruh kita makan je. Orang Malaysia kan makan sikit je. Macam saya makan bila dah habis makan memang jarang tambah. Tapi Alawiyah dah bersedia dengan senduk untuk mencedok lagi makanan ke pinggan kami. Dengan cakap NO NO dan sign tangan menunjukkan dah kenyang di perut.haha mangsa kena tambah makanan adalah umi saya dan adik lelaki saya..haha kesian dorang.

Habis makan kita pun bergerak ke ruang tamu balik. Bermulalah sesi penceritaan sejarah keluarga di Malaysia dan di Arab dan juga sesi mengenalkan diri masing-masing Semua excited. Memang bising ruang tamu tu dengan bahasa arab, bahasa melayu dan bahasa Inggeris sikit. 

Ok rasanya cukuplah cerita ni rasa panjang sangat dah..Tapi yang pasti mereka sangat gembira kerana kami adalah keluarga Malaysia yang pertama yang sampai di rumah mereka. Walaupun ada saudara-saudara lain yang pergi buat umrah dan haji tapi alhamdulillah rezeki  kami untuk sampai dulu di rumah mereka. Tu yang dorang excited dan teruja sangat tu. sampai berkali-kali Alawiyah suruh kami makan dan cakap suruh datang lagi. Ammi siap suruh kami extend hari lagi kat Mekah. haha

Sampai sekarang pun saya masih contact dengan anak Ammi, Amru namanya..hehe 

oklah sekian cerita saya pada hari ni..

sebelum tu mari lihat gambar-gambar sepanjang di rumah Ammi 




tengok tu talam besar macam tu . dah la tak habis.membazir je.orang Malaysia memang makan sikit je.huhu


anak menantu cucu Alawiyah dan Ammi. Alawiyah tu yangpakai jubah pink.

  
Ammi + anak -anak dan cucu-cucu dia




tu dia adik saya yang ketiduran sebab teman sebaya tak bersembang cuma senyum-senyum je


Pic ni Amru yang ambik , ntah apa yang umi saya tengah khusyuk sembang dengan Halimah tu



ni cucu Ammi, suka sangat datang kat saya..hehe



sekian..

bersambung nanti cerita di rumah Halimah pula :)



Monday, April 1, 2013

KASUT STOKING KOREA

REFER PIC DI BAWAH.
CUMA ADA 3 DESIGN KALI NI.




1 pasang = RM18
3 pasang = RM45
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...