Tuesday, June 25, 2019

TELEKUNG MINTA BERPOKET HAWWA FIRDAUS

Telekung Min-Ta berpoket  direka khusus untuk mereka yang memakai cermin mata ketika solat dan membaca Al-Quran.
Telekung ini adalah kesinambungan inovasi daripada Telekung Berpoket Hawwa Firdaus.
Bingkai cermin mata tidak menyentuh rambut jadi tidak perlu risau akan helaian rambut yang terkeluar apabila menarik bingkai tersebut.
Muka telekung juga akan sentiasa kemas melekap tanpa ada gelembung sebab bingkai cermin mata dimasukkan ke lubang khas.
Ciri-ciri Telekung Min-Ta :
Material adalah daripada kain - high grade spun polyester - yang lembut, mudah digosok dan tak mudah renyuk.
Ada lubang khas di kiri kanan muka telekung untuk masukkan bingkai cermin mata.
Berpoket di bahagian dalam
Ada 2 saiz muka : M dan L
Telekung Min-Ta sesuai dipakai oleh mereka yang memakai cermin mata sewaktu solat dan juga untuk jemaah haji dan umrah yang ingin memakai cermin mata hitam.
Harga untuk top sahaja : RM97
Harga untuk sepasang : RM117
(Postage tertakluk pada berat dan tempat )
Berminat atau ada pertanyaan boleh terus whatsapp :
www.wasap.my/60122560257 (link di bio) 

Terima Kasih  

Tuesday, June 18, 2019

MINI TELEKUNG COTTON POKET

Mini Telekung Cotton Poket.
.
Harga : RM89
Free Saiz
Material : Cotton 
Ciri-ciri : Ada poket gantung zip di hadapan.
Berminat boleh terus whatsapp www.wasap.my/60122560257
.
Terima Kasih 

Saturday, June 15, 2019

TELEKUNG MINTA BERPOKET


Telekung Min-Ta berpoket  direka khusus untuk mereka yang memakai cermin mata ketika solat dan membaca Al-Quran.
Telekung ini adalah kesinambungan inovasi daripada Telekung Berpoket Hawwa Firdaus.
Bingkai cermin mata tidak menyentuh rambut jadi tidak perlu risau akan helaian rambut yang terkeluar apabila menarik bingkai tersebut.
Muka telekung juga akan sentiasa kemas melekap tanpa ada gelembung sebab bingkai cermin mata dimasukkan ke lubang khas.
Ciri-ciri Telekung Min-Ta :
Material adalah daripada kain - high grade spun polyester - yang lembut, mudah digosok dan tak mudah renyuk.
Ada lubang khas di kiri kanan muka telekung untuk masukkan bingkai cermin mata.
Berpoket di bahagian dalam
Ada 2 saiz muka : M dan L
Telekung Min-Ta sesuai dipakai oleh mereka yang memakai cermin mata sewaktu solat dan juga untuk jemaah haji dan umrah yang ingin memakai cermin mata hitam.
Harga untuk top sahaja : RM97
Harga untuk sepasang : RM117
(Postage tertakluk pada berat dan tempat )
Berminat atau ada pertanyaan boleh terus whatsapp :
www.wasap.my/60122560257 (link di bio) 

Terima Kasih  

Monday, April 22, 2019

SENARAI KEPERLUAN UNTUK JEMAAH HAJI






Senarai Kelengkapan Haji - Kelengkapan wanita

1. TELEKUNG BERLABEL MALAYSIA : 2 helai (kain tak payah bawa.Utk label MALAYSIA, ada rezeki boleh dpt percuma time Kursus Perdana. Bwk yg ringan2 je.. tak payah bwk yg berkerawang bagai... Berat..)
2. JUBAH (HITAM @ PUTIH) : 2 helai (nak beli kat sana pon boleh.. murah pon murah..+ bwk ug ringan2 je.. Tak payahla bwk yg sarat dgn bids.. Lenguih tangan nak bawak bak hang..)
3. TUDUNG LABUH BERDAGU (HITAM @PUTIH : 2 helai & boleh pakai buat solat terus)
4. SARUNG LENGAN : 2 helai (walaupun pakai telekung @ jubah, disarankan pakai jugak sarung tangan sbb nak jaga aurat tangan time melambai sewaktu tawaf)
5. STOKIN : 4 pasang (2 mesra wudu' & 2 stokin biasa atas buku lali.Stokin wudu’ ni sgt convince – mudah ambil wudu’ tapi kena hati2 terutama time nak tawaf sbb kdg2 boleh ternampak bahagian atas kaki. sy akan doublekn dgn stoking biasa sewaktu nak tawaf)
6. KASUT TAWAF / SA’I : 1 pasang (sy tak beli sbb dah ada stokin)
7. T-SHIRT UTK TIDUR : 2 helai (boleh pakai jugak utk hiking gunung)
8. SELUAR: 2 helai (boleh juga pakai time tawaf- elak melecet di kelengkang & pakai waktu tidur)
9. KAIN BATIK : 1 helai (boleh jadi selimut di Mina & Arafah)
10. ANAK TUDUNG : 3 helai
11. KASUT/SANDLE : 1psg (pergi - 1 pasang, balik - beranak 3 pasang.. Cantik2 sandle mekah ni  )
12. SELUAR DALAM PAKAI BUANG : ikut keperluan (utk dipakai di mina & arafah. pakai & buang sebab kita nak kurangkan beban dlm beg sbb beg 5kg (beg kabin) je yg kita akan usung time tu)
13. PAKAIAN DALAM : mengikut keperluan
14. PANTY LINER : 2 paket
15. PAD : 1 paket
16. COTTON BALL/FACIAL COTTON : (dipakai utk mngelakkan keputihan keluar time tawaf)

Senarai Kelengkapan Haji - Kelengkapan lelaki

1. KAIN IHRAM : 2 pasang (nak bawak lebih pon boleh tapi sure kembung beg sbb 2 pasang pun dah tebal. Ada jugak jemaah dr negara lain pakai kain cotton sj utk kain ihram)
2. TALI PINGGANG HAJI & TALI PINGGANG BIASA : 1 (ada jenis clip tapi kdg2 jenis clip boleh terlucut so better amik jenis besi. Bwk jgk tali pinggang biasa – in case anything happen, boleh guna)
3. T-SHIRT BIASA/BERKOCEK ZIP : 2 helai (Dipakai ketika hari biasa & pastikan tidak tebal sangat)
4. JUBAH/BAJU MELAYU/KURTA : 2 helai (jubah nk beli kat sana pon boleh.. ada rezeki boleh dpt 5riyal.. bundle tapi kain cantik..)
5. KOPIAH : 1 (bwk dari Malaysia je.. Kopiah kat sana lebih kurang je dgn design kat sini..)
6. KAIN PELIKAT TAK BERJAHIT : 2 helai (berguna kalau nk buat atap di luar kemah di ARAFAH)
7. SELUAR : 2 helai
8. SELUAR DALAM : mengikut keperluan (boleh jugak beli seluar dlm pakai buang.. ada kat WATSON & GUARDIANCE)
9. BAJU PAGODA : 2 helai (Dipakai ketika hari biasa. Kalau time panas, mmg bagus sgt pakai.. selesa..)
10. SELIPAR TAK BERTUTUP IBU JARI : 1 pasang
11. SANDLE/KASUT BERTUTUP : 1 pasang (utk berjalan @ hiking gunung)

Senarai Kelengkapan Haji - KELENGKAPAN AM
1. UBAT : mengikut keperluan (jgn sesekali tinggalkn ubatan yg selalu dimakan di Malaysia.. lagi2 mereka yg ada kencing manis,darah tinggi etc.. insulin sila lah bwk.. Pergi bkn sehari dua)
2. KERUSI RODA/TONGKAT : 1 unit(bwk je dari Malaysia kalau ada… mudah sgt bagi mereka yg memerlukan.. mmgla ada kerusi roda disediakan tapi terhad)
3. INSTALL APPS DLM TELEFON (#1 : apps QURAN - mudah nak baca di mana-mana, #2 : apps HAJI/UMRAH - xmahu bwk buku, boleh surf guna app.. mudah sgt, #3 :apps CAREEM aka UBER - senang nak book kereta utk pegi miqat,jln2 @ makan nasi unta - murah dari teksi, #4 : apps VPN OPERA - utk enable WASAP video call)
4. DUIT : mengikut keperluan (sediakan ikut bajet.sediakn duit riyal n RM. Kalau nak go for cashless,pakai je kad BIGPAY - ala2 debit cardla.. conversion rate dia pun berbaloi tau.. Sgt2 recommended utk sapa2 yg nak g obesi)
5. KAD BANK ALRAJHI : aktifkan kad seelok2nye sebulan sebelum pergi haji.. tapi igt.. kalau guna kad,ada charge pengeluaran.. so,kalau nk keluarkn duit guna kad,keluarkn amount banyak terus.. takdelah rugi sgt)
6. CREDIT CARD : ikut keperluan (nak aktifkn boleh,tak nak aktifkn pon boleh.. kalau takut shoping di luar kawalan, baik tak payah aktifkn n bwk kad.. simpan jela kat Malaysia..)
7. SAPU TGN KECIL/SEDERHANA : 2 helai (boleh djadikn alas tempat amik wudu’ guna spray WUDU’)
8. SPRAY WUDU’ : 1 (ada rezeki boleh dpt percuma time Kursus Perdana. Spray boleh di pakai di atas kapal terbang & di masjid – tak perlu ke tandas/tempat wudu’ utk mengambil wudu’)
9. BANTAL KECIL / BANTAL ANGIN : 1 (Berguna di Arafah dan Mina / atas kapal terbang)
UNCANG BATU : 1 bekas (ada rezeki boleh dpt percuma TH bagi di MUZDALIFAH)
10. UNCANG KASUT : 1 (di masjid, ada disediakn plastik kasut tapi kalau nk senang cam dari jauh,bwkla jela sendiri)
11. TASBIH UMRAH : 1 (kadang2 boleh dpt free ketika Kursus Haji Perdana)
12. GUNTING KECIL : 1 (Untuk bertahlul)
13. BUKU PANDUAN HAJI / UMRAH : 1 BUAH
14. SEJADAH BESAR RINGAN/KECIL : 1 (sgt berguna bila sembahyang di luar masjid)
15. BUKU DOA BERTALI : 1 (membantu kalau kita nk bc doa dlm buku ketika tawaf tapi igt,jgn terlalu khusyuk tgk buku,takit terlari bahu ketika tawaf..)
16. VASELINE : 1 (utk lembabkn bibir, letak kat kaki supaya tak merekah etc)
17. SELIPAR TANDAS/SANDLE : 1 psg (berguna d Mina & Arafah utk gi toilet, berjalan)
18. MUG/SUDU/GARPU/COPSTIK/MANGKUK: 1 (berguna di Arafah & Mina untuk membuat air & megi)
19. TOILETRIES (SABUN, SYAMPU,BERUS GG etc): 1 (beli botol kecil/sedang je. mmgla hotel ada sediakan toileteries tapi best pakai sendiri punya..)
20. PISAU,PINGGAN/MANGKUK PLASTIK: 1 (pisau amat diperlukan utk memotong cili, bwg etc.. letak cili,bawang besar n perah limau kasturi & makan dgn nasi.. mmg sodap menjilat jari! ohye, brg2 basah ni boleh dbeli di pasaraya Bin Dawood - ala2 giant/tesco/jusco gitu-mahal & sikit @ di pasar-murah & banyak)
21. CUTING BOARD MINI : 1 (ni optional.. pakai penutup bekas makanan yg TH bagi je pon boleh.. kadang2 guna bekas polisterin je - pakai buang.. tak terfikir pon akan potong cili bagai kat sana..nasib tak bawak lesung batu, buat sambal belacan terus.. hehe)
22. SEPIT KUKU & SIKAT RAMBUT : 1
23. HANGER : 3 (boleh juga mintak dgn peniaga jubah sbb biasanya hanger jubah diorg buang. recycle jela.. xyah bwk byk2 dari Mesia)
24. PENCANGKUK BAJU S SHAPE : 3 unit (berguna d dlm hotel - nak sangkut baju & d toilet Mina & Arafah)
25. SURAT KHABAR/PLASTIK/BEG TOILETERIES: 1 naskah/ ikut keperluan (berguna utk bungkus pad @ apa2 keperluan lain)
26. TALI PENYIDAI PANJANG ( utk sidai baju kat tingkat atas hotel. Ni self service ye. Sendiri buat..)
27. PENYEPIT BAJU BERTANDA (kena tanda sbb senang nak trace.. kdg2 ada je jemaah yg pinjam penyepit tak bgtau dgn alasan pinjam sekejap je.. last2 time nk sidai baju,pnyepit kita ghaib. hehe..angin kat atas hotel mmg kuat.. boleh terbang baju kalau tak sepit betul2..)
28. PENANDA BEG : bergantung berapa beg dibawa (berguna utk tujuan pengecaman beg. maklumla..beg semua sama design & color.. kenala ada something yg berlainan utk senang buat pengecaman. Boleh letak 1 kat beg kargo & 1 kat beg cabin)
29. MARKER & SELOTEP KOTAK : 1 (utk tulis & selotep kotak. ohye,biasanya syarikat pos ada sediakn selotep tapi terhadla..)
30. BEG KARGO : 1 (belila yg besar - 32" ke atas. pergi mmg tak bwk byk barang.. tapi... time balik nanti, bukan setakat payah nk zip, siap ada yg begnya beranak-pinak..tu tak termasuk yang dipos..)
31. KARUNG BEG KARGO : 1 (ni kira protective gear utk beg kita.. kotla terpecah ke ape ke,at least,adalah karung.. kdg2 time kursus asas & kursus perdana,ada yg jual.. lagi 1,igt ye,tali mcm jala ikan utk beg tu dah tak boleh pakai tau. dulu boleh.. skrg tak boleh..)
32. BEG PACK : 1 (awal2 sy pakai sling beg TH bagi tapi lama2 bwk beg ni je kehulu kehilir.. sumbat semua brg dlm tu.. berguna jgk kalau nak mendaki jabal UHUD & sewaktu dgnnya)
33. VITAMIN/JAMU/LOSYEN : ikut keperluan (vitamin/jamu utk tambah tenaga & losyen nak lembabkan kulit)
34. PENUTUP MULUT : 5 keping (berguna kalau kita pergi k tempat berpasir @ batuk. sy bwk tapi tak pakai..)
35. PAMPERS DEWASA : ikut keperluan (utk siapa2 yg memerlukan)
36. INTERNATIONAL ADAPTER : 1 ( ada rezeki boleh dpt percuma time Kursus Perdana)
37. EXTENSION PLUG : 1 (berguna d Mina & Arafah & di hotel. Bolehla share dgn org lain..)
38. POWER BANK & CHARGER PHONE : 1 (berguna setiap masa expecially masa wukuf)
39. ASAM JAWA/UBAT BATUK/GULA BATUK : ikut keperluan (sgt berguna kalau batuk kat sana. mmgla ada klinik utk dptkn ubat,tapi kdg2 brg2 nilah yg melegakan batuk..)
40. PENIMBANG BERAT DIGITAL: 1 (brg paling dicari2 time nak balik Mesia takut beg telebih berat. Ada je jemaah yg takde weight scale ni tumpang timbang kat pos laju,skynet tapi kena angkutla beg tu ke tempat penimbang & buatla ..)
41. Makanan (Megi) : 5pax (tak makan megi kat mesia? percayalah.. Kat sana, tiba2 boleh jadi makan megi.. Btw, 5pax boleh habis sbelum kita balik Malaysia tau. silap haribulan,kirim lagi dgn kwn2 yg masih belum terbang.. yg tua,muda,semua pulun megi.. bkn sbb makanan TH sediakn xsedap.. bolehla makan.. tapi lain nikmatnya bila dpt mkn megi kat sana..)
42. Makanan (sambal kering) : ikut keperluan (6 bekas Tapewer tu sebenarnya tak cukup… Sambil mkn, boleh jgk share dgn jemaah lain. Dpt pahala xtra.. Boleh jugak buat packaging kecil2 supaya senang nk mkn)
43. Makanan (kicap,sos paket2 mcm KEPSI,ready-to-eat-meal mcm Brahim's etc) : ikut keperluan (bawakla.. jgn tak bwk.. kalau dah sampai sana,semua yg kita bwk dari Malaysia jadi sedap belaka.. percayalah!)
44. TAMBAHAN (takde dlm gambar) : Minuman ( milo 3in1,susu pekat,susu bancuh nespray mmg ada 3in1 kat sana tapi biasalah.. mahal sikit.. susu takde kat sana, kalau nk bwk,silakan..)
45. TAMBAHAN (takde dlm gambar) : Tulis siap2 doa yg dikirimkn.. pernah terfikir, guna saja telefon utk snap semua doa tapi kita hanya merancang,ada je masa telefon kong.. so baik buat emergency plan, simpan dlm telefon pon buat,tulis dlm kertas pun buat.. org dah pesan kan..
46. TAMBAHAN (takde dlm gambar) : Peralatan menjahit i.e jarum & benang. Membantu kalau ada pakaian tertetas @ nak jahit kaki jubah @ seluar
*** PALING PENTING - PASPORT, BUKU KESIHATAN TH, SURAT PENERBANGAN & SEMUA DOKUMEN BERKAITAN: siapkan sebelum pendaftaran. IC xyah bwk tau.. Utk waris2, pastikn jemaah ada semua document. Bantulah mereka terutama yg berusia & kurang upaya..
*** PALING PENTING - GELANG TANGAN BESI & KAD PENGENALAN DIRI TH : Time haji 1438h, 2 brg ni diberi semasa pendaftaran sbelum penerbangan. Make sure pakai siap2 sbb pernah jadi jemaah hilang sekejap & ambil masa nak trace sbb takde pengenalan diri


Nota ini diambil dari  FB group Kenangan Haji & Umrah. Perkongsian daripada acc Redza Mohd Sahet. (14 Mac 2018)

Lagi beberapa bulan musim haji akan tiba & dah ada yg dpt panggilan haji. Alhamdulillah, tahniah sy ucapkn.. Kat sini,sy share senarai brg2 utk dibawa ke sana bagi mereka yg pergi terutama mereka yg akan pergi secara MUASSASAH.. ia hanyalah sebagai panduan asas je.. kalau nak bwk lebih pon boleh, nak kurangkan kuantiti pon boleh.. nak beli kat sana pon boleh... tapi harga di sana kebanyakannya mahal sikit dari di Malaysia.. so, nak berhemah dlm berbelanja,bwk jela dari Malaysia.. sy tak share preparation haji yg lain sbb semua tu dah dicover dlm kursus haji...dan.. sorry ye.. panjang sikit post ni.. Moga Allah permudahkn semua, kalian mendapat haji mabrur & doakan supaya semua umat Islam dpt menunaikan haji & umrah.. Amin!


Terima  kasih pada tuan yang berkongsi. Semoga mendapat pahala berterusan kepada sesiapa yang membaca nota ini. 

Terima Kasih

Monday, April 15, 2019

SERKOP AURAT ( TANPA GETAH )


Serkop Aurat Tanpa getah ( tiada getah di dahi )

Harga : RM12 sehelai
Material : Mosscrepe
Warna available : hitam, putih, dark blue, grey, dark purple, 
( boleh wassap untuk stok yang ada )

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan boleh terus
whatsapp : www.wasap.my/60122560257 atau inbox di page.
Terima Kasih :)


Thursday, February 21, 2019

TELEKUNG POKET HAWWA FIRDAUS WARNA HITAM


Assalamualaikum. 
Telekung Poket Hawwa Firdaus & Telekung Minta ( Cermin Mata) HAWWA Firdaus sekarang ada warna HITAM.
.
Harga : RM97 (top sahaja), RM117 (sepasang)
Material : Kain Cotton berkualiti
Saiz Muka : M dan L
.
Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan boleh terus
whatsapp : www.wasap.my/60122560257 atau inbox di page.
Terima Kasih :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...